Unge seilere flyr inn i fremtiden

Unge seilere flyr inn i fremtiden
28/08/2020 Mads Severin Hassum-Olsen

De unge seiler rundt oss andre

Xela racing og Alexander Ringstad. Det er bare å huske disse to navnene.

Alexander Ringstad (24) fra Sandefjord Seilforening har i lang tid hatt en lidenskapelig drøm om å bli profesjonell seiler innenfor storbåt regatta på de nyeste og tøffeste båtene som finnes. Med en unik driv og uredd fremgangsmåte har Alexander brutt barrierer. Nå flyr han rundt i Oslofjorden med en foilende katamaran, en GC 32 med et ungt lag bestående av ivrige, sultne og hardtarbeidende seilere.

Aleksander Ringstad (th) med mannskap

En ambisjon om internasjonal karriere innenfor seiling er ingen lett vei. Det er et stort springbrett fra deltagelse i amatør regattaer vi kjenner til, alt fra lokale, nasjonale og internasjonale regattaer med en helt annen kurs enn for eksempel den Olympiske veien mange ser på som en naturlig vei og plattform. Du må ha en glød, være uredd og tørre å satse. Det finnes ikke noe akademi i Norge, veien blir til der du selv tør å gå. Akkurat det har den unge Sandefjordsseileren gjort de siste 6-7 årene. Ved å satse i Moth ble han kjent med foiling. I et par år reiste han ut med fotograf og filmprodusent om vinteren og jobbet for SailLogic om sommeren. Men han ville mer. Fikk bla. plass på profflaget til Club Swan 50 Mathilde i 3 sesonger og med det jobbet seg opp et nettverk, og en seil-CV man lett blir misunnelig på. Endelig lever han av regattaseiling. De siste årene har Alexander Ringstad og Martin Bie jobbet for å kunne skape en profesjonell plattform for internasjonal storbåtsatsing innenfor foiling i Norge. Det var store ord og planer som startet i 2018, nå har planer blitt virkelighet.

Foilende forbi Færder fyr

Xela Racing team fikk tidlig i sommer endelig levert en foilende GC32 i Sandefjord. Hele sommeren har team og mannskap seilt, trent, skrudd og mekket for å lære å kjenne båten bedre. Fellesnevneren er unge ivrige seilere som er sultne på mer. De flyr inn internasjonale proff-seilere som trener de og det går ikke en dag på vannet uten at arbeidet analyseres og bearbeides. Det brukes mer tid på land enn på vann, med strengt trenings- og vedlikeholds-regime.  Med seg på laget har de viktige samarbeidspartnere som ønsker at de skal lykkes; Larvik Last og Buss bisto med kjøp av båt, SailLogic med management og media plattform,  With Marine med utstyr, teknisk vedlikehold og arbeidskraft og Mattisberget AS.

Full fart inn Drøbak Sundet mot Oscarsborg

Målet med båten og prosjektet er å reise utenlands for å delta på GC32 regattaer. Corona viruset har kanskje satt en liten brems for første regatta i Italia, men desto mer tid til trening og forberedelser. Nå er båten å se i indre Oslofjord de neste 3 ukene for å vise seg frem og ta med partnere ut å seile.

Mannskap på båten er som følgende:

  • Jacob Undrum (20) Tønsberg Seilforening
  • Bror With (25) Asker Seilforening
  • Sivert With (18) Asker Seilforening
  • Emil Bauck (22) Oslo Seilforening
  • Fredrik Eriksen (29) Brevik Seilforening
  • Alexander Ringstad (24) Sandefjord Seilforening
  • Martin Bie (24) Management – Oslofjorden Seilklubb

Det blir spennende å følge med på Alexander og hele gjengen på Xela Racing fremover. Dette går fort både på vann og til land. Det er mye å holde styr på, mange barrierer som fortsatt skal overkommes.

Vi på Gran Seil er meget imponert av de unge fremadstormende seilerne som jobber beinhardt og får det til! Vi ønsker dere all lykke videre på veien. Hvis dette er et prosjekt du kunne tenke å knytte et sterkere bånd til, ta kontakt med: alexanderringstad@gmail.com

Følg gutta på Instagram : https://www.instagram.com/xelaracing/

På foiler inn mot Oslo

Midlertidig base på Blommenholm. Fast base i Sandefjord. Vedlikeholdstid er ca. 2x seiltid