Hva er Lite-Skin?

Hva er Lite-Skin?
24/10/2019 Mads Severin Hassum-Olsen

Seilduk har gått igjennom mange ulike endringer opp igjennom tiden. Vevd polyester, ofte kalt dacron, måtte for mange år siden gi plass til mer moderne laminat og kompositt seil som ga en helt unik vekt til styrke/ ytelse. Laminat seil i dag blir ofte forbundet med fibre lagt ut i strekkretning med en film som dekker seilet. Mens fibrene som gir styrken til seilet kan variere med tanke på fleksibilitet, UV-resistens og strekkfasthet er seilet fortsatt avhengig av en polyester basert film som innkapsler fibrene og gir en stabilitet rundt fibrene, slik at de holdes på plass.

Over tid ser man at polyester filmene får utfordringer med UV-slitasje som med blafring som kan gjøre at filmen knekker og lager små hull mellom fibrene og at langvarig bruk kan i enkelte tilfeller gjøre at filmen krymper. For å forlenge holdbarheten til seilet har det vært en standard å legge på enda et lag, her med tynt-vevet polyester ofte kalt tafetta. Tafettaen er slitesterk, har en god UV-resistens, bidrar til stabilitet og gjør at filmen i seg selv ikke blir utsatt for større belastninger som for eksempel UV-bestråling. Tafetta er mye brukt i alle typer laminater, som for eksempel cruising laminat. Utfordringen med tafetta på støpte seil er vekten den tilfører seilet.

For å løse vektutfordringen begynte markedsledende seilduksleverandør innenfor laminat Dimension-Polyant (DP) å se til andre industrier for overflatebehandlinger (som tafetta) som kunne gi de nødvendige egenskapene et seil trengte for å øke holdbarhet samtidig som man kunne få redusert vekten. DP fant etter hvert det de søkte, en unik overflate ved navnet Lite-Skin. Lite-Skin er en overflate basert på polyesterfibre, men i motsetning til tafetta er ikke denne overflaten vevet.

Lite-skin utnytter en nøye balansert fiberinnhold lagt ned i ulike retninger i et filament med høytrykk for å skape et lett og sterkt materiale. Dette gjør at Lite-Skin er rundt 30% lettere enn tafetta og med riktig bruk og konstruksjon kan få ned vekten på et støpt seil med nesten opptil 40%. Gode nyheter for enhver seiler, om du seiler på tur eller i regatta.

Selv med en enorm vektreduksjon sammenliknet med tafetta er det andre egenskaper som gjør denne duken helt unik. Ved at Lite-Skin ikke er vevet, men består av korte fibre skaper lite-skin en jevn og god overflate samtidig som den er mykere, lettere og gjør at håndteringen av seil for eksempel under pakking og ved bretting blir mye lettere.

 

Ved bruk av Lite-Skin velger DP å gå ned på tykkelsen i sin polyesterfilm som ligger som en base rundt fibrene med en reduksjon på 33%. Nok en gang går man ned på vekt, men opprettholder de gode egenskapene. En av de mest roste egenskapene er håndteringen av duken hvor mindre film og mykere overflate gjør at seilet er ikke bare lettere å pakke og brette, men faktisk tåler å bli brettet. Dette kommer av «vedheften» av filamentene, dvs. oppbyggingen av Lite-Skin gir en jevnere fordeling av fiberkontakt til filmen enn tidligere, og bidrar til å reduserer krympen i filmen. Krympen som er en årsak (sammen med UV-bestråling) til at filmen stivner og sprekker opp mellom fibrene.

Lite-Skin som en filamentkonstruksjon absorberer og holder mindre fuktighet enn spunnet fiber, så Lite Skin tørker raskere enn vevd taffeta, noe som minimerer fuktighetsopptaket som kan skape mugg og jordslag. Viderere legger DP inn et UV-resistent lag (Top coating) en blanding av UV-hemmere og supplerende antimikrobielle tilsetningsstoffer for ytterligere å hemme muggvekst og samtidig sikre maksimal UV-beskyttelse

Egenskapene til Lite-Skin seilene får ekstremt gode tilbakemeldinger. Vi på Gran Seil har hatt gleden av å levere denne nye teknologien til mange spennende båter som alle har ulike bruksområder. Det er ingen tvil om at lite-skin er det nye. Teknologien blir brukt over hele verden, også i TP52 og SailGP sirkusset og på en rekke superyachts.

Mulighetene er mange når det kommer med Lite-Skin. Det er tross alt bare en overflate, men en overflate som åpner opp muligheter i hva vi kan putte inn i seilene. Det er derfor det er viktig ved kjøp av nye seil at du får en god og innholdsrik samtale med din seilmaker slik at vi kan skreddersy dine ønsker direkte til deg.

Lite-Skin standard fargene er Sort og Grå, Gran Seil har fått spesialprodusert et større parti med hvit lite-skin til de som ønsker noe mer tradisjonell uttrykk på sine High Performance seil.

Shipman 63 med sorte Lite-Skin seil i Færderseilasen 2019