CDX-PRO

CDX-Pro – Gran HPC
16/12/2019 Mads Severin Hassum-Olsen

CDX-Pro fra Contender Sailcloth er Gran Seils foretrukne cruising laminat (CL) til våre HPC (High Performance Cruising) seil. En videreutvikling fra CDX som har vært vår standard siden det kom på markedet. CDX-Pro har nå gått igjennom en endring fra sin forgjenger som gjør duken smidigere, lettere, mykere og sterkere. Disse egenskapene gjør at seilet er lettere å pakke, heise og rulle inn og ut. En oppgradering som kommer seilerne til gode. Med fibre i alle strekkretninger kan vi lage flotte radialseil med lang holdbarhet på fasong og styrke.

Få er klar over at Gran Seil har vært med å utvikle dagens cruising laminat (CL duk) med kryssfibre (også kjent som X-ply). Allerede i 2000 etter et 10 år med da tidens cruising laminat (1990 -2000) fant Claes Hiersemann fra Svenske Gran Segel i Malmø ut at det må være mulig å utvikle konseptet CL duk.  Claes reiste rundt og besøkte duk-produsenter i USA så tidlig som i 1999 med tanken om å legge inn et lag «X-ply» i seilduk. Det vil si tråder på tvers av fibrene som ligger i lengde og bredde retning (warp og veft).

Claes kom over duken «Pentex» som var datidens topp moderne racing duk, som fortsatt selges i dag. Pentex hadde fibre i X-ply, men var en racing duk som ikke hadde egenskaper tilpasset cruising seil. Pentex var basert på mylar-film som ytterlag som var lett og fin til racing, men med meget lav holdbarhet og fleksibilitet. To egenskaper som en tafetta (tynt vevet polyester-duk) ville tilføre. Teknologien var der, men duken slik Gran Seil så for seg fantes ikke på markedet.

 

Oppbygging av CL duk

CL-Duk Slik Gran Seil så det for seg

Eneste løsning var en skikkelig satsing. Claes overtalte fabrikken til å lage en ny cruising laminat duk nå med X-ply. Utfordringen var volum. Gran Seil gruppen måtte kjøpe enorme mengder duk før fabrikken ville gå i gang med produksjon.

Etter å ha tilbragt hele Januar 2000 på fabrikken i USA kunne Claes våren 2000 presentere de første duk-rullene med GCLX: Gran Cruising Laminat X-Ply. Et helt nytt cruising produkt nå med kryssfibre på tvers av warp og veft i en 45 graders vinkel. Gran Seil som utvikler fikk enerett på duken i 5 år. Duken var en umiddelbar suksess. Gran Seil fikk et enormt fortrinn med sin egen seilduk som viste seg å være stabil, strekkfast og ikke minst holdbar. Cruising seilerne fikk avanserte Bi- og Tri-radiale seil med fantastisk fasong og formstabilitet som bare varte og varte. Båter med seil i GCLX seiler enda, og kan bli gjenkjent med de gule karakteristiske fibrene. Senest i 2018 var en Sweden Yacht 39 på jordomseiling med GCLX seil fra 2003. Den litt eldre garde vil kanskje huske Gran Seil markedsførte GCLX som HPC 2000.

Etter 5 år var patenten på GCLX åpen for markedet, det kom kopier og utviklinger av samme type duk. Bla. Conder Sailmakers kom med sin CDX og nå helt nye CDX-Pro kan sies har opphav i GCLX fra Gran Seil.

 

CDX-Pro Grey

Dagens CDX-Pro fra Contender er mer moderne og er langt forbi produktet GCLX utviklet i år 2000. Utviklingen har gått videre, og vi som seilmakere er fortsatt med på å prege utfallet. Claes Hiersemann fra Gran Segel Malmø, har også vært med i utviklingen av CDX og CDX-pro. På den måten er Gran Seil kjernetanke for cruising laminat dukene med videre: En holdbar strekkfast seilduk som kan lage verdens beste tur-seil.

Den tekniske oppbyggingen har blitt modernisert og endret. Vi karakteriserer de nye tekniske endringene til CDX-pro som sterkere, lettere, glattere og mykere. Hvor GCLX og CDX hadde et lag med x-ply har nå CDX-Pro to lag, som de selv kaller Zig-Zag garn teknologi. Denne egenskapen gjør at kreftene bedre enn tidligere blir jevnt distribuert igjennom hele duken.

Lamineringsprosessen er endret. CDX-Pro er vesentlig lettere enn sine forgjengere med ny overflatebehandling, laminering og kjerne. Filmen som nå brukes er lettere og smidigere, som gjenkjennes i hele duken. Seilet blir lettere å brette og rulle inn og ut. Overflatebehandlingen gjør duken glattere og mer motstandsdyktig mot fukt og slitasje.

Med markedsledende seilduk er det opp til seilmakeren å lage de beste seilene som er mulig. Mye ligger i duken, men design og utforming er like viktig. Det å sørge for riktig form, størrelse og forsterkninger er essensielt for å skape et godt langt levende seil. Rullereve-forsterkninger, revebånd, duk-kompensator, Sunbrella UV-duk er alle elementer som sørger for trygghet, varighet og gode seilopplevelser.

 

Vi anbefaler at du snakker med seilmaker når du ønsker å kjøpe et seil. Gran HPC har standarder som andre kan betegne på som «ekstra-utstyr», men som vi mener er essensielt for at du skal få den beste seilopplevelsen.

Les mer om Gran HPC seil her : StorseilFokkGenoa

CDX-Pro kommer i både hvit og grå. Se filmen under for å se på hvor flott duken ser ut!