Spinnaker

Spinnaker

Spinnaker

Spinnaker er et symetrisk forseil designet for å seile med vinden. Seilet festes til fall, skjøte og bras og er flyvende. For å kunne seile spinnaker må båten være utstyrt med bla. en spinnakerbom som sprir seilet ut mot lo side av båten. Sammen med fallet blir hjørnet på bommen de «faste» punktene og skjøtet blir flyvende. Tauet som holder spinnakeren til bommen kalles bras. Spinnaker er et meget populært seil til tur og regatta.  


Spinnakeren er konstruert av lette duker av nylon og designet varierer etter ønsket bruk. Seilet brukes mest i dag til konkurranser da turseilere foretrekker enklere løsninger med Code-1 og Gennaker. Det betyr ikke at Spinnakeren ikke er et ypperlig turseil, det krever bare litt mer av mannskapet.

Spinnakeren seiles på romme vindvinkler fra 130 – 180 grader og er det seilet som trives best på platt lens og er derfor foretrukket av mange på baneseilaser. Spinnakeren leverer utrolig flotte seilopplevelser hvor seilet gir en meget god fremoverrettet kraft og fart. Seilet kan leveres med en berger (strømpe) for enklere håndtering ved heising og nedtak.

Gran Seil leverer meget gode spinnakere basert på ønsket behov. Våre performance spinnakere leverer gode resultater, sist bevis på det er X-35 VM hvor båten som vant seilte med Gran Seil. Terje Wang daglig leder i Gran Seil designer og konstruerer spinnakerene er en ivrig regatta seiler med 2 verdensmester og 2 europamester titler. Med lang og bred erfaring lager vi seil spesialtilpasset Nordiske forhold med de forholdene seilere oftest møter. Spinnakerene blir konstruert for å dekke ditt behov om det er for tur eller regatta. Det finne ulike spinnaker konstruksjoner som dekker ulike behov.

Spinnakerens svakhet er sterkere vinder på høyere vinkler hvor kraftforvaltningen kan være en utfordring. Det er mye areal høyt oppe i masten, og ved slør kombinert med mye vind kan man miste kontroll.  Spinnakeren trenger et korrekt oppsett på båten i form av spinnakerbom, opphall, nedhall og eller barberhauls for å nevne noe. Seilet er mer krevende enn andre flyvende forseil.

Seilpose

Seilpose kommer med alle seil vi leverer ut. Posen er for bruk når seilet er brettet sammen og skal stues bort.

1. gangsettersyn

1. gangs ettersyn er inkludert for alle nye seil. Med det så går vi igjennom seilet ditt etter den første sesongen for å forsikre deg at seilet er som tenkt.

Les mer om duk og rullesystemer

Duk

Spinnakerduk er vevet nylon for å skape en lett duk som enkelt fanger opp vinden. Duken er impregnert slik at de ikke skal ta til seg vann og bli tunge og vanskelige å seile med. Valg av duk avhenger av type båt og ønsker bruksområdet. Duken blir gjerne definert av ulike tykkelser målt i imperialisk måleskala oZ (ounce).

0.5 oZ er den letteste duken vi bruker passer meget godt til mindre båter og til lettvær spinnakere. Skalaen går opp til 3.5 oZ, men da snakker vi tykke duker til store båter. Valg av duk og gjerne i kombinasjon er basert på ønsket bruk av seilet. Det å lage en kombinasjon med 0.9 oZ midten av seilet og en 1.5 oZ i sidelikene kan være en god ide for en turseiler som ønsker et litt performance rettet samtidig som det skal være holdbart og stabilt.

Det finnes også ulike duker med ulike egenskaper ved siden av duktykkelser. De ulike dukene har forskjellige egenskaper som også skal tilpasse behovet for seilet. En silikon behandlet duk kan være fantastisk for en regattaseiler, men er gjerne tynnere og mer skjør enn seilet som skal til en turseiler. Silikonbehandlede duker gjør at vann og annet raskt preller av seilet, bla. ser vi at med noen enkle blaff kan seilnummer forsvinne. Et godt tegn på en riktig duk til et sett formål.

Spinnakerduker kommer også i en stor variasjon av farger. Her har du som seiler mulighet til å selv bestemme farger du ønsker å ha i seilet. Farger avhenger av duk. Det er ikke alle duker som har hele fargespekteret, men for 80% av våre spinnakere har vi mulighet til å velge farger.

Berger (Strømpe)

Berger, ofte kalt strømpe er et redskap som brukes til å ta ned en gennaker eller spinnaker på en enkel måte. Strømpen festes i toppen av seilet og med en line blir trukket ned for å samle duken inne i strømpen. Når strømpen er helt nede har du seilet hengende i en strømpe og kan ta ned seilet uten at du har masse duk på dekket som du må håndtere.

Strømpen er laget for enkelt bruk. I bunn av strømpen har du en ring som er stivet av for å samle duken. Langs hele strømpen har du en lomme for trekkeline og i toppen blir seilet festet direkte i strømpen. Videre  blir strømpen festet i fallet slik at det blir enkelt å ta av og på.

Når seilet heises er det allerede pakket inn, du trekker strømpen opp med en line (gjerne feste den med en forlenger i rekka) og strømpen vil samle seg over selve seilet. Når du heiser kommer duken frem og da er det bare å trekke i skjøtet for å få strukket ut seilet og styre for å fylle seilet med vind.

Vi har alltid bergere på lager og de selges på fast meterpris.

 

Ønsker du et tilbud? Send oss en Epost!

Mulighet til å laste opp bilder og filer

 

Kontakt oss

Båtdata

Annen informasjon

Hva trenger du hjelp til?

Maximum file size: 6MB