Gennaker

Gennaker

Gennaker

Gennaker er en a-symetrisk spinnaker. Et flyvende forseil konstruert for å seile med vinden. Seilet festes til baugen, i fall og skjøte. I baugen festes seilet foran forstaget, gjerne på et baugspyd, forsterket badeplattform eller ankerbeslag. Gennaker er et enklere seil å håndtere enn en spinnaker og er ofte foretrukket av turseilere. Seilet krever ikke noe spesiell riggoppsett som spinnakerbom med ekstra halinger osv. Skjøtene går på utsiden av båten helt tilbake til hekken hvor du trenger kun to blokker for å sende tauet frem til vinsjene. Gennaker er et meget populært seil for både tur og regatta basert på de positive egenskapene gennakeren har. Seilet er et stabilt unnavindseil som er enkelt å håndtere. Seilet kan leveres med en berger (strømpe) som man bruker for å ta ned seilet, eller man kan montere gennakeren på et avtagbart rullesystem.


 

Gennakerens bruksområdet er fra slør til lens, hvor formen på seilet begrenser bruken på skarpere vinkler. Seilet trimmes enkelt med skjøte. Gennaker er et meget godt seil å seile med vinden og kan gi seilopplevelsene dine et godt løft.

Trimliner

Trimline er et tau som går i akterliket eller underliket av seilet og strammer opp liket ved bruk. Ved å trekke i trimlinen komprimerer du for eksempel akterliket og kan sørge for at seilet ikke blafrer ved optimal trim. Sørg for å slippe opp trimlinen etter hard bruk da kompresjonen av duken kan være skadelig over tid.

Gran HPC storseil har også trimline funksjoner ved hvert rev.

Alle Gran Seil kommer med trimliner

Lusvindu

Lusvindu er et rundt vindu i forliket av seilet ca. 1/3 opp. Vinduet brukes for å kunne se lus i bakkant av seilet.

Forsterkninger

Forsterkning er en betegnelse brukt på forsterkninger i seilet. Gjerne skjøteforsterkning eller reveforsterkning. Forsterkningene skal ha en buet fasong for å fordele kreftene best mulig.

Gran Seil har i alle år vært kjent for sine dråpeformede forsterkninger som et godt kvalitetstegn.

Seilpose

Seilpose kommer med alle seil vi leverer ut. Posen er for bruk når seilet er brettet sammen og skal stues bort.

Seilnummer

Seilnummer er for å identifisere ulike båter som seiler regatta. Båten blir registrert i Norlys og seil som er målt inn og klar for regattabruk kan ha seilnummer. Seilnummer monteres ikke på fokker da de ikke overlapper storseilet.

Ved kjøp av Gran Seil er seilnummer inkludert i kjøpet. Oppgi seilnummer ved bestilling

1. gangsettersyn

1. gangs ettersyn er inkludert for alle nye seil. Med det så går vi igjennom seilet ditt etter den første sesongen for å forsikre deg at seilet er som tenkt.

Gennakere til ulike behov

Gran Seil leverer gennakere til ulike behov. En all around gennaker kan passe en turbåt, men komme litt kort for å prestere på regattabanen. Små forskjeller gjør store utslag. Les mer om ulike gennakerene her.

Ulike Gennakere

Cruising - All around

Cruising, all around gennaker er det seilet som dekker de flestes behov. Det er et seil designet

Lense Gennakeren fra Gran Seil er designet for regattabåter som skal ha et seil de kan gå så dypt med som mulig. Seilet er konstruert med store skuldre og optimalisert til din båt ut i fra ditt målebrev. Med skuldre mener vi bredden i toppen av gennakeren som står ut. Seilet baserer seg til optimalisert regattabruk og har en

This is a text block. Click the edit button to change this text.

This is a text block. Click the edit button to change this text.

This is a text block. Click the edit button to change this text.

Ekstrautstyr

Rullesystem

Avtagbare rullesystemer til Gennaker er i vinden. En enkel måte å håndtere seilet opp og ned. Seilet heises ferdig innrullet og rulles enkelt inn og ut ved bruk av enkle, men gode systemer. Revolusjonen ligger nok ikke bare i systemene, men først og fremst i de nye tosjonstive linene (AT-Kabel). Sammenlikner man dagens AT-kabel mot tidligere versjoner ser man raskt at utviklen har gått riktig vei. Med mange ganger større tosjonstivhet (evnen til å motstå rotasjon) klarer seilerene enklere å rulle seilet inn uten større problemer. Problemer med overrotasjon, kuler i kabel og å «prerulle» for å skape rotasjonen er nå borte. Seilene rulles nå «Top-Down», dvs. fra toppen og ned grunnet formen til gennaker. Du vil få en fin rulle som du enkelt kan heise og ta ned, gjerne i en Gran Seil rekkebak som har blitt et meget populært supplement til systemet.

Merk at på gennaker vil toppen rulles mye bedre inn enn bunn, dette er en naturlig årsak grunnet formen til gennakeren. Det betyr ikke at du gjør noe galt, men handler om at formen på seilet gjør at det er vesentlig mer duk nede i seilet som gjør at «top-down-furling» er nødvendig.

Systemene kommer med en trommel og en svivel. Svivel er festes i toppen av AT-kabelen og fungerer som en svivel på et vanlig rullesystem. Trommelen står i bunn knyttet til AT-kabelen og rulles ut og inn med en gjennomgående line som trekkes tilbake lang dekk til cockpit. Det er trommel i samsvar med svivel som ruller inn seilet. Du drar i rullelinen og seilet rulles inn som man er kjent med på en genoa. Forskjellen er at seilet står på et avtagbart system og skal tas ned etter endt bruk.

Forskjell på gennaker og code systemer er at gennaker har top-down-furling og code systemer ruller likt nedover hele linen. Det er sydd inn en lomme i code seilene og kabelen er trukket igjennom før endt montering. Dette er mulig grunnet formen på code-seilene. Gennakeren er festet i en frittgående krans i trommelen som gjør at bunn av seilet ikke rulles inn når toppen rulles.

Gran Seil selger Selden og Facnor systemer for innrulling av Gennakere. Begge produsentene leverer gode produkter, men har en liten prisforskjell. Ta kontakt for å vite mer om rullesystemer til din gennaker.

Berger (Strømpe)

Berger, ofte kalt strømpe er et redskap som brukes til å ta ned en gennaker eller spinnaker på en enkel måte. Strømpen festes i toppen av seilet og med en line blir trukket ned for å samle duken inne i strømpen. Når strømpen er helt nede har du seilet hengende i en strømpe og kan ta ned seilet uten at du har masse duk på dekket som du må håndtere.

Strømpen er laget for enkelt bruk. I bunn av strømpen har du en ring som er stivet av for å samle duken. Langs hele strømpen har du en lomme for trekkeline og i toppen blir seilet festet direkte i strømpen. Videre  blir strømpen festet i fallet slik at det blir enkelt å ta av og på.

Når seilet heises er det allerede pakket inn, du trekker strømpen opp med en line (gjerne feste den med en forlenger i rekka) og strømpen vil samle seg over selve seilet. Når du heiser kommer duken frem og da er det bare å trekke i skjøtet for å få strukket ut seilet og styre for å fylle seilet med vind.

Vi har alltid bergere på lager og de selges på fast meterpris.

 

Ønsker du et tilbud? Send oss en Epost!

Mulighet til å laste opp bilder og filer

 

Kontakt oss

Båtdata

Annen informasjon

Hva trenger du hjelp til?

Maximum file size: 6MB