Code-1

Code-1

Code-1

High Performance Cruising

Code-0 og Code-1 er begreper ikke kjent for alle, men for de som har prøvd en av variantene er dette noe helt spesielt. Code er et begrep som har satt en standard på en spesiell type seil. Code seil er enkelt forklart som en stor lett og flat genoa som strekker seg fra baugspyd eller liknende og helt tilbake til cockpit. Et seil som man skal kunne krysse med i lette vinder og som gjør at du oppnår full skroghastighet raskt, spesielt på slør. Seilets bruksområdet er mellom genoa og spinnaker. 


Code-1 er litt mindre enn en Code-0 og kan beskrives som en hybrid mellom Gennaker og Code-0. Seilet har en flatere form enn en gennaker, men litt dypere enn en Code-0. Arealet er mindre og seilet er laget i en egen spesiell storm-spinnaker duk. Code-1 er et seil spesialtilpasset turseilere hvor holdbarhet og håndterbarhet er nøkkelelementer i våres design.

Code-1 settes foran forstaget på et avtagbart rullesystem, gjerne på et baugspyd eller en badeplattform. Rullesystemet er linket sammen med en god tosjonstivline (AT-Kabel) fra Hampigjan som sørger for at du ikke vil oppleve en overrotasjon som var et problem for 10 år siden. Seilet heises opp ferdig innrullet og tas ned på samme måte. Rullesystemet fungerer med en endeløs line som sørger for en pen og lett håndterlig trommel. Seilet kan du pakke sammen enkelt ned i en av Gran Seil sine flotte rekkebagger.

Seilets konstruksjon er tri-radialt for en mest mulig stabil konstruksjon for typen bruk. Seilets konstruksjon sørger for at vi kan legge inn formen mellom hvert eneste panel og kommer i en storm-spinnaker duk. Duken er ikke like strekkfast som en armert Code-0 og vil gi etter og hindre deg i å seile for høye vinkler i for mye vind. Det kan høres negativt ut, men tanken bak er positiv og sørger for at du ikke skal seile istykker seilet under en litt ivrig seilas. Du får med en gang svar fra seilet at dette klarer den ikke å bære og du må endre kurs, til likhet med en skarp kurs med gennaker og spinnaker.

Seilets størrelse gjør også at det er mer handterbart enn de andre flyvende forseilene. Med enkel inn og utrulling, riktig størrelse og konstruksjon får du akkurat det du trenger når du er ute på tur. Seilet kan du spri i riktige vinkler og vindstyrker. Et seil vi absolutt anbefaler for tur- og familie-seiling i kombinasjon med en fokk.


Det er viktig å sørge for at de riktige tekniske detaljene er på plass når du kjøper en genoa til ditt bruk. Gran HPC seil inkluderer mange elementer som vi ser på som standard, men som ellers er elementer i seil du må spørre om. Les under for mer informasjon om de ulike elementene som følger med en Gran HPC Genoa

 

Trimliner

Trimline er et tau som går i akterliket eller underliket av seilet og strammer opp liket ved bruk. Ved å trekke i trimlinen komprimerer du for eksempel akterliket og kan sørge for at seilet ikke blafrer ved optimal trim. Sørg for å slippe opp trimlinen etter hard bruk da kompresjonen av duken kan være skadelig over tid.

Gran HPC storseil har også trimline funksjoner ved hvert rev.

Alle Gran Seil kommer med trimliner

Lus

Lus også kalt «tell tales» på engelsk er tråder plassert i seilet som skal gi en indikasjon på luftstrømmen. Å trimme et seil eller seile etter lusene betyr at du jobber for å få en optimal luftstrøm igjennom seilene. Lusenes plassering avhenger av type seil. Storseil har som regel kun lus i akterliket over spilene.

Lus er standard på alle Gran seil

Lusvindu

Lusvindu er et rundt vindu i forliket av seilet ca. 1/3 opp. Vinduet brukes for å kunne se lus i bakkant av seilet.

Forsterkninger

Forsterkning er en betegnelse brukt på forsterkninger i seilet. Gjerne skjøteforsterkning eller reveforsterkning. Forsterkningene skal ha en buet fasong for å fordele kreftene best mulig.

Gran Seil har i alle år vært kjent for sine dråpeformede forsterkninger som et godt kvalitetstegn.

Forlikstape

Forlikstape blir brukt i forliket på et seil for at det skal kunne heises igjennom et profil, som for eksempel forstagsprofilen.

Prosent %

Prosent % brukes for å forklare størrelsen på for eksempel et forseil. Utgangspunktet er fortriangelet mellom forstaget og masten som er 100% og alt utover det triangelet vil få en annen prosent sats ut ifra størrelsen på triangelet. For eksempel er en 140% genoa 40% større en fortriangelet.

Fortriangel

Fortriangel er triangelet mellom forstag og mast. Dette er utgangspunktet til et forseil, alt utover det regner vi på i prosent (%). For eksempel er en 140% genoa 40% større en fortriangelet.

Seilpose

Seilpose kommer med alle seil vi leverer ut. Posen er for bruk når seilet er brettet sammen og skal stues bort.

1. gangsettersyn

1. gangs ettersyn er inkludert for alle nye seil. Med det så går vi igjennom seilet ditt etter den første sesongen for å forsikre deg at seilet er som tenkt.

Oppbygning av seilet ditt starter med en duk

Når du skal velge seil er det viktig å vite hvilket formål seilet skal brukes til. Det er mange ulike kombinasjoner av duker og konstruksjoner som lager gode seil, men det er den riktige kombinasjonen for ditt bruk som er viktig. Det er ikke slik at alle seil passer alle seilere og seilbåter, men det er enkelte seilduker og konstruksjoner som har et større spekter enn andre. Videre kan du lese om de ulike duk-grupperingene og konstruksjonene. Forhåpentligvis føler du at du har et godt utgangspunkt til å vurdere ditt behov. Vi på Gran Seil er kun en telefonsamtale eller e-post unna for å kunne besvare de spørsmål du har rundt seil

 

Les mer om duker, rullesystemer og bruksområde

Duk

Code-1 blir laget i det vi generellt kaller en Storm-Spinnakerduk. Begrepet forklarer en del om type duk, det er en sterkere og stivere spinnaker-duk enn vi leverer i en vanlig spinnaker, men selve duken er innenfor samme duk-segment. Vi velger type duk ut i fra type båt, egenskaper og behovet til seileren som skal ha seilet. Selv innenfor et type seil kan man gjøre små detaljer som gjør store forskjeller.

De fleste Code-1 seil blir levert med en Maxlite duk. Dette er en god overall duk for et code-1 seil på vanlige seilbåter uten større spesifikasjoner. Design og valg av duk avhenger av båt, men de fleste Code-1 seil blir designet for tur, og da å ha et litt mer spennende seil å seile med uten at det skremmer hele besetningen, feks. familien. Maxlite duker tåler mye krefter og tåler mye vind før den går i stykker av ren kraft. Duken svikter litt på høyere kurser og gir deg fort indeksjon på at du kanskje må falle av. En meget positiv egenskap for seilet som seiler enkelt kan forholde seg til. Det er et meget sterkt og holdbar duk som du kan stole på, den tåler blafring og skaper magiske seilopplevelser. Duken har også et meget stort fargespekter som gjør at seileren selv kan velge hvordan seilet skal se ut. Det er artig å se flere flotte farger langs kysten.

Den andre duken som vi bruker er Stormlite for de som ønsker et litt flatere seil og egenskaper tettere opp mot en Code-0. Stormlite er en litt dyrere duk og skaper et litt mer performance rettet Code-1 uten at det helt strekker seg opp til en Code-0. Duken holder en bedre form enn Maxlite, tåler mer og har høyere motstand mot UV bestråling.

 

Rullesystem

Code seil kan monteres på et avtagbart rullesystem som er meget enkelt å bruke. Gran Seil er forhandler av Selden og Facnor systemer og selv om merkene er forskjellig så er oppsettet det samme. Seil på avtagbare rullesystem heises opp ferdig innrullet og tas ned på samme måte. På denne måten slipper man problematikken med mye løs duk ved nedtagning, mange mann på dekk eller problemer med berger som enkelte har erfart.

Rullesystemene består av en trommel du har nede på dekk og en svivel som henger i toppen. . Trommelen sørger for at du kan rulle inn seilet enkelt med en endeløs line som trekkes bakover langs rekken til cockpit. Merk at for å forenkle og holde kontroll på trekkelinen anbefaler vi en double «Fairlead» fra Selden som er enkel å montere og bruke. Trommelen festes enkelt med en  hurtigsjakkel (snap shackle) i et beslag foran masten, gjerne på et baugspyd, ankerbeslag, badeplattform eller liknende. Viktig at det du fester trommelen i tåler kreftene. Videre er trommelen festet i en tosjonstivline (AT-Kabel) som strekker seg helt opp til svivelen i toppen. Den tosjonstive linen fungerer som staget seilet skal festes i. Et Code seil har gjerne sydd inn en lomme for den tosjonstive linen og kjøper du Code og rullesystem av oss er montering inkludert. I toppen er det en svivel med samme funksjon som en svivel på et rulleforstag. Den heises enkelt opp med et egnet fall, og hele seilet følger med ferdig innrullet. Svivelen sørger for at seilet og staget kan rotere, samtidig som rotasjonene ikke fortsetter oppover i fallet det har blitt heist opp med.

Avtagbare rulleforstag har økt i popularitet. Vi på Gran Seil er meget imponert over kvaliteten på produktene og spesielt på AT-kabelen (tosjonstive linen) som vi spesialimporterer fra Hampigjan på Island. Denne kabelen har satt en helt ny markedsstandard og går utenpå alle andre liner tidligere brukt. Kommer du innom loftet kan du raskt kjenne på ulike kabler og i en blindtest ville denne kabelen bli valgt 10 av 10 ganger. Kabelen er bygget slik at den ikke roterer rundt seg selv (tosjonstiv), men fortsatt er bøyelig og gjør det mulig å pakke seilene på en enkel måte.

Gran Seil selger også rekkebagger spesialkonstruert for nettopp seil på avtagbare rullesystemer. Baggen kroker du fast på rekken, åpner opp og heiser og tar ned seilet direkte i baggen. Når du ikke ønsker å ha seilet på dekk kroker du bare av baggen og stuer seilet der du ønsker.

Bruksområde

Code-1 er et seil som egner seg meget godt på tur. Ettersom seilet er litt mindre enn en Code-0 og Gennaker er dette er perfekt turseil for de fleste. Med et godt design skaper seilet god fremdrift i lite vind som øker seilgleden til alle ombord. Gode løsninger med avtagbare rulleforstag og et litt mer redusert seilarealet gjør at seilet lett kan handteres av en familie eller alene. Det er ofte lett å tenke at man skal ha størst mulig seil, men vi vet at for å få den totale gode seilopplevelsen er man avhengig av å kunne håndtere utstyret på en enkel og grei måte. Mye seiling skjer i forbindelse med avkobling og ferie, da er det slitsomt å alltid føle at man presser grenser. Med en Code-1 skal du ikke presse grenser, du skal utnytte mulighetene båten din har. En seilkonfigurasjon med en fokk og Code-1 er magisk for den vanlige turseiler som skal kose seg på sjøen. Du får full effekt av seilet i ulike vinkler fra et vindspekter mellom 3-10 m/s og over det så tar er det nok krefter til å dra båten kun med en fokk på slør og kryss. De som ønsker får i over 10 m/s (og under) et meget godt lenseseil som skaper god stabilitet og fremdrift.
Som vi erfarer, det er alltid gøy å leve litt på kanten, men ikke all seiling egner seg til det. Det er de gode seilopplevelsen vi ønsker å bidra til deg. Derfor er det viktig at vi får en innsikt i hva slags seiling du bedriver, hvilke behov du har og hvilke behov ditt nye seil skal dekke.

Seiling med Gran Code-0

Ønsker du et tilbud? Send oss en Epost!

Mulighet til å laste opp bilder og filer

 

Kontakt oss

Båtdata

Annen informasjon

Hva trenger du hjelp til?

Maximum file size: 6MB