Code-0

Code-0

Code-0 Duk

Code-0

Code-0 og Code-1 er begreper ikke kjent for alle, men for de som har prøvd en av variantene er dette noe helt spesielt. Code er et begrep som har satt en standard på en spesiell type seil. Code seil er enkelt forklart som en stor lett og flat genoa som strekker seg fra baugspyd eller liknende og helt tilbake til cockpit. Et seil som man skal kunne krysse med i lette vinder og som gjør at du oppnår full skroghastighet raskt, spesielt på slør.


Code-0 er det største av Code seilene. Med en flat form og stort areal er Code-0 et optimalt seil å bruke på kryss og slør i mindre vind hvor du ønsker å oppnå skroghastigheten relativt raskt. Code-0 settes foran forstaget på et avtagbart rullesystem, gjerne på et baugspyd, badeplattform, ankerbeslag eller en annet beslag foran forstaget. Rullesystemet er satt sammen med en god tosjonstivline (AT-Kabel) fra Hampigjan. Dette er markedets beste kabel og sørger for at du ikke vil oppleve en overrotasjon som var et problem for en 10 år siden. Seilet heises opp ferdig innrullet og tas ned på samme måte. Rullesystemet fungerer med en endeløs line som sørger for en pen og lett håndterlig trommel. Seilet kan du pakke sammen enkelt ned i en av Gran Seil sine flotte rekkebagger.

Seilets konstruksjon er tri-radialt for en mest mulig stabil konstruksjon for denne typen bruk. Den tri-radiale konstruksjon sørger for at vi kan legge inn formen mellom hvert eneste panel og seilet blir produsert i en lett armert-duk hvor valg av fibre avhenger av størrelse og vekt av båten. Code-0 duken kommer med en film-tafetta kombinasjon. Film på den ene siden og tafetta på den andre. Tafetta er et tynt vevet dacron produkt som limes på film-seil for å gi seilet økt holbarhet.

Fibre brukt i våre code produkter er Aramid, black-aramid, polyester og black-polyester. Avhengig av din båt og vekt bruker vi kun den mest optimale duken til din båt og bruk i våre code-0 seil.


Det er viktig å sørge for at de riktige tekniske detaljene er på plass når du kjøper et Code seil til ditt bruk. Gran Seil inkluderer mange elementer som vi ser på som standard, men som ellers er elementer i seil du må spørre om. Les under for mer informasjon om de ulike elementene som følger med en Gran Code-0

 

Trimliner

Trimline er et tau som går i akterliket eller underliket av seilet og strammer opp liket ved bruk. Ved å trekke i trimlinen komprimerer du for eksempel akterliket og kan sørge for at seilet ikke blafrer ved optimal trim. Sørg for å slippe opp trimlinen etter hard bruk da kompresjonen av duken kan være skadelig over tid.

Gran HPC storseil har også trimline funksjoner ved hvert rev.

Alle Gran Seil kommer med trimliner

Lus

Lus også kalt «tell tales» på engelsk er tråder plassert i seilet som skal gi en indikasjon på luftstrømmen. Å trimme et seil eller seile etter lusene betyr at du jobber for å få en optimal luftstrøm igjennom seilene. Lusenes plassering avhenger av type seil. Storseil har som regel kun lus i akterliket over spilene.

Lus er standard på alle Gran seil

Lusvindu

Lusvindu er et rundt vindu i forliket av seilet ca. 1/3 opp. Vinduet brukes for å kunne se lus i bakkant av seilet og blir satt inn i Code med mørkere duker. Lyse-duker til tur trenger ikke lusvindu da det er enkelt å se igjennom seilet.

Forsterkninger

Forsterkning er en betegnelse brukt på forsterkninger i seilet. Gjerne skjøteforsterkning eller reveforsterkning. Forsterkningene skal ha en buet fasong for å fordele kreftene best mulig.

Gran Seil har i alle år vært kjent for sine dråpeformede forsterkninger som et godt kvalitetstegn.

Forlik løsninger

Forliket i Code-0 blir tilpasset ønsket bruk. De fleste har Code-0 på et avtagbart rullesystem og skal ha sydd AT-Kabel inn i forliket.

Enkelte båter har faste rulleforstag til sin Code-0 og da kontruerer vi seilet med en forlikstape som passer forstagsprofilen.

Prosent %

Prosent % brukes for å forklare størrelsen på for eksempel et forseil. Utgangspunktet er fortriangelet mellom forstaget og masten som er 100% og alt utover det triangelet vil få en annen prosent sats ut ifra størrelsen på triangelet. Code-0 er ca. et 180% seil

Fortriangel

Fortriangel er triangelet mellom forstag og mast. Dette er utgangspunktet til et forseil, alt utover det regner vi på i prosent (%). For eksempel er en 140% genoa 40% større en fortriangelet.

Seilpose

Seilpose kommer med alle seil vi leverer ut. Posen er for bruk når seilet er brettet sammen og skal stues bort.

1. gangsettersyn

1. gangs ettersyn er inkludert for alle nye seil. Med det så går vi igjennom seilet ditt etter den første sesongen for å forsikre deg at seilet er som tenkt.

Les mer om duker, rullesystemer og bruksområde

Duk

Code Zero duk er en spesialtilpasset duk med god stabilitet og spesielt høy strekk resistans. Duken er meget lett og er laminert med et scrim (armerings tråder) og tafetta.  Duken tåler mer strekk en vanlige vevde duker som feks. til gennakere og code-1. Duken er sterkere og mer holdbar, men har en lav motstandsdyktighet mot UV bestråling. Trådene som utgjør scrimet er lagt opp i en «zigg zag» formasjon for å skape stabilitet. Trådene kan bestå av aramid eller black polyester. Aramid er et sterkere materialet, men også mer kostbart enn Polyester versjonen. For de som ønsker å tenke mer økonomisk kan en code-0 med black polyester være det rette, men man må ha sin egen båt i tankene. For Black polyester kan fungere godt på båter opp til 38fot kan det skape problemer for båter over 45 fot. Det er her kjennskap til duk og krefter er essensielt for seilmakeren. De to hovedgruppene har flere duker underlagt seg og det er valget av riktig duk til din båt som bestemmer om du får et godt seil eller ikke.

 

Rullesystem

Code seil kan monteres på et avtagbart rullesystem som er meget enkelt å bruke. Gran Seil er forhandler av Selden og Facnor systemer og selv om merkene er forskjellig så er oppsettet det samme. Seil på avtagbare rullesystem heises opp ferdig innrullet og tas ned på samme måte. På denne måten slipper man problematikken med mye løs duk ved nedtagning, mange mann på dekk eller problemer med berger som enkelte har erfart.

Rullesystemene består av en trommel du har nede på dekk og en svivel som henger i toppen. . Trommelen sørger for at du kan rulle inn seilet enkelt med en endeløs line som trekkes bakover langs rekken til cockpit. Merk at for å forenkle og holde kontroll på trekkelinen anbefaler vi en double «Fairlead» fra Selden som er enkel å montere og bruke. Trommelen festes enkelt med en  hurtigsjakkel (snap shackle) i et beslag foran masten, gjerne på et baugspyd, ankerbeslag, badeplattform eller liknende. Viktig at det du fester trommelen i tåler kreftene. Videre er trommelen festet i en tosjonstivline (AT-Kabel) som strekker seg helt opp til svivelen i toppen. Den tosjonstive linen fungerer som staget seilet skal festes i. Et Code seil har gjerne sydd inn en lomme for den tosjonstive linen og kjøper du Code og rullesystem av oss er montering inkludert. I toppen er det en svivel med samme funksjon som en svivel på et rulleforstag. Den heises enkelt opp med et egnet fall, og hele seilet følger med ferdig innrullet. Svivelen sørger for at seilet og staget kan rotere, samtidig som rotasjonene ikke fortsetter oppover i fallet det har blitt heist opp med.

Avtagbare rulleforstag har økt i popularitet. Vi på Gran Seil er meget imponert over kvaliteten på produktene og spesielt på AT-kabelen (tosjonstive linen) som vi spesialimporterer fra Hampigjan på Island. Denne kabelen har satt en helt ny markedsstandard og går utenpå alle andre liner tidligere brukt. Kommer du innom loftet kan du raskt kjenne på ulike kabler og i en blindtest ville denne kabelen bli valgt 10 av 10 ganger. Kabelen er bygget slik at den ikke roterer rundt seg selv (tosjonstiv), men fortsatt er bøyelig og gjør det mulig å pakke seilene på en enkel måte.

Gran Seil selger også rekkebagger spesialkonstruert for nettopp seil på avtagbare rullesystemer. Baggen kroker du fast på rekken, åpner opp og heiser og tar ned seilet direkte i baggen. Når du ikke ønsker å ha seilet på dekk kroker du bare av baggen og stuer seilet der du ønsker.

Bruksområde

Code-0 kan benyttes både i tur og regatta. Seilet brukes gjerne i regatta hvor det blåser lite og man ønsker å få opp båtfarten. Med et stort arealet, liten vekt og stor stabilitet er dette mulig. Spesielt nyttig er code-0 på lengre regattaer som Færderseilasen. Med lange strekker med varierte vinkler kan Code-0 gi deg et stort konkurransefortrinn.

En flat code-0 kan benyttes opp mot 40 grader på vinden i riktige forhold, du vil kanskje gå lavere enn vanlig, men med vesentlig større fart. Seilet er også meget optimalt på slør og kan gi deg full skroghastighet på meget lave vindstyrker.

Code-0 er også et ypperlig å kombinere med turseiling. Med bruk av avtagbare rullesystemer blir seilet som en meget stor og lett genoa og krever ikke noe større mannskap som feks. en spinnaker. Seilets flate fasong gjør at båten er stabil og du kan gå på dypere kurser enn du kan med en genoa, med en større hastighet og bedre seilopplevelse.

Seiling med Gran Code-0

Ønsker du et tilbud? Send oss en Epost!

Mulighet til å laste opp bilder og filer

 

Kontakt oss

Båtdata

Annen informasjon

Hva trenger du hjelp til?

Maximum file size: 6MB